Nouruz konsert & skivsläpp med Rostam Mirlashari

Information om Nouruz konsertturné

Datum: 20 mars 2022
Plats: Södra Teatern
Foajén öppnar 17:00
Konserten börjar: 19:00

Köp BILJETTER

Datum 26 mars 2022
Plats: Futurum i Järna   Storgatan 1, 153 30 Järna
Foajén öppnar 18:00
Konserten börjar: 19:00

Köp BILJETTER

Datum: 27 mars 2022
Plats: Storstua 2 etasje, Lorenskog Hus. Festplassen 1, 1473 Lorenskog, Norge
Konserten börjar: 18:00

Köp BILJETTER

Det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newroz samt flera andra folkkulturer i samma område firas i samband med vårdagjämningen den 20 mars.

För dagens perser, afghaner, azerier, balucher och kurder utgör Nouruz/Newroz årets höjdpunkt och är den viktigaste högtiden på året. Firandet, som är icke-religiöst, sammanfaller med vårdagsjämningen och kan spåras så långt tillbaka som till 800-talet före Kristus. Liksom det västerländska nyåret symboliserar Nouruz pånyttfödelse. Nouruz betyder också just ‘ny dag’. 

Folkmusikern och kulturpristagaren Rostam Mirlashari släpper sitt efterlängtade soloalbum ”Rozhnak”. I snart trettio år i Sverige har hans karismatiska röst som frontfigur för världsmusikbandet Golbang vunnit en internationell mångsidig och ständigt växande publikintresse. I över tjugo år har han producerat Kista Världsmusikfestival vars mål är att berika Sveriges musik- och kulturliv samt att belysa den mångfacetterade och mångkulturella plats som Kista, Stockholm och Sverige är. Rostam, född in i den nomadiska och inhemska civilisationen i Baluchistan, är idag erkänd som kultur och traditionsbärare samt utövare av folkmusik från den sydöstra provinsen i Iran.                                 

Albumet Rozhnak, ”ljuset”, som är Rostams tionde album, innehåller låtar som beskrivs som ett ”explosivt djupdyk och interaktion mellan den traditionella musikskatten från Baluchistan och den moderna instrumentuppsättning och harmonik från väst”. Rostam som även kallas för ” Prince of baluchi music” lyfter fram den baluchiska musiken och ger röst åt en kultur som inte har en självklar hemvist i hemlandet han själv tvingades fly från. Tillsammans med sin son, Bamshad Mirlashari (kompositör och medproducent för hela albumet), har de med musiker från Sverige, Iran, Kurdistan, Afghanistan, Turkiet och Chile, lyft fram det gömda guldet från Baluchistan som lämnar sinnena fyllda med värme, intellekt och hopp. Ljuset har hittat sitt hem

Medverkande musiker:

Rostam Mirlashari, Sång & Tanborag

Daniel Reid Saxofon, Dragspel  

Shnå Ahmadi, Sång

Pedram Shahlai, Fiol

Bamshad Mirlashari, Piano

Mårten Hillbom, Slagverk 

Oskar Nilsson, Bettinsoli Gitarr

Samuel Löfdal, Kontrabas 

Yahya Ahmadzai, Tabla & Dohlak (afghanskt slagverk)

Hiva Khatib, Tonbak (persiskt & kurdiskt slagverk)

Wali Heidar, Rabab (afghanskt stränginstrument)

KVäLLENS GÄSTARTISTER

AFGHAN TRIO

En hyllning till alla afghanska röster som kämpar för att göra sig hörda i ett land som förbjuder alla kulturella uttryck, inte minst kvinnornas. Denna trio bestående av oerhört skickliga musiker inom slagverk, rabab, harmonium och sång har alla sin bakgrund i den traditionella afghanska musiken. 

Välkomna till en stämningsfull konsertkväll med låtar som hyllar kärleken i alla dess former och som framför allt är en kärleksförklaring till musikernas hemland Afghanistan och en hyllning till vårens ära nämligen Nouruz.

Medverkande musiker:

Edris Sejadi, Sång & Harmonium 

Yahya Ahmadzai ,Tabla & Dohlak

Wali Heidar, Rabab

Shnå Ahmadi

Shnå Ahmadi är en av Kurdistans starkaste kvinnliga röster. Shnå har både den traditionella sångstilen i sin repertoar men sjunger också modernt. Med en stor nyfikenhet och kärlek till musik och sång har hon arbetat med den baluchiska sångtraditionen, vilket hörs i skivan Rozhnak där hon sjunger på baluchiska tillsammans med Rostam Mirlashari. På Södra teatern kommer hon medverka på scen med sin värmande röst och dessutom bjuda på vackra kurdiska låtar.  

Konserten den 20 mars produceras av Riksteatern & Farhang Förening i  samarbete med United Voice med stöd av Stockholm Stad och Kulturrådet

Konserten den 26 mars produceras av ABF Södertälje Nykvarn & Farhang Förening i  samarbete med United Voice med stöd av Stockholm Stad och Kulturrådet

Biljettlänkar finns längst upp på sidan