Maestro Ustad Noor Bakhsh Duon

Ustad Noor Bakhsh kommer från Pasni i Balochistan och är mästare på Balochski Benju (en form av Zither) som han spelat sedan barndomen. Noor Bakhsh är en legendarisk instrumentalist och välkänd längs Makrankusten i Iran, men som fick ett bredare genomslag efter sina nyare inspelningar och videors.

Datum och tid: 29 oktober, kl. 17:00
Plats: Musikaliska kvarteret, Clarasalen, Nybrokajen 11

Köp biljetter

Instrumentet Benju, var utsprungligen ett japanskt instrument för barn som kallades taishōkoto innan det adpterades av Balochiska musiker Balochi musicians och gjordes om till det förfinade  folkinstrument det är idag. Noor Bakhsh spelar elektrisk på en Benju, och skapar ljud med pickup och en liten förstärkare som han köpte i Karachi för två decennier sedan.  Med den för han vidare arvet från sina lärare med inspiration från exempelvis Bilawal Belgium och Misri Khan Jamali samtidigt som hans egen musik innehåller influenser från många olika traditioner and musikformer långt från Balochistan. Hans virtuosa spel är djupt rotat i Balochiska musikformer och berikas av hans kunskaper inom sydasiatiska ragor, som han också återger i sin egen experimentella stil.

Ustad Noor Bakhsh behärskar även populära och folkliga melodier på alla de stora språken i Pakistan. Hans Sindhi repertoar är särskilt innovativ då den speglar en dialog mellan de två intilliggande musikkulturerna i  Sindh och Balochistan. Hans debutalbum ‘Jingul‘, släpptes i September 2022.

Noor Baksh’s elektriska Benju ton melodiska ornamentationer påminner om Ali Farka Toures stil, och de polyrytmiska sexorna och åttorna skapar en svängig innovation som liknar musiken i väst men även den i Östafrika. detta är föga förvånande med tanke på den i historien väl dokumenterade migrationen och sjöfarandet mellan Balochistan och Afrika, via Indiska Oceanen. Det är denna värld hans musik bringar oss tillbaka.

Konserten är arrangerad av Föreningen Farhang i samarbete med Riksteatern och United Voice  med stöd av Kulturrådet, Stockholms Kulturförvaltning och Region Stockholm.

Ustad Noor Bakhsh (honiunhoni, Balochistan)

Datum och tid: 29 oktober, kl. 17:00
Plats: Musikaliska kvarteret, Clarasalen, Nybrokajen 11
Biljettinformation:
Ordinarie pris: 340 kr (exklusive biljettavgift)
Reducerat pris: 220 kr (exklusive biljettavgift)

Köp biljetter


Länk till streaming:
Jingul på Bandcamp: https://honiunhoni.bandcamp.com/album/jingul
Inspelningar:
YouTube: https://youtu.be/PFLRUlemsKE
Boiler Room:
YouTube: https://youtu.be/rATItxCSfew