Kayhan Kalhor,  Master of Persian Music

Kista Världsmusikfestival och Farhang förening har den stora äran att bjuda in Kayhan Kalhor, Master of Persian Music till den tjugoandra upplagan av festivalen. Kayhan är en mästare på instrumentet kamancheh (piggfiol) samt en enastående virtuos på instrumentet setar (långhalsad luta).

Han är en internationellt hyllad virtuos som genom sina många musikaliska samarbeten har bidragit till att verka som en ambassadör för den persiska & kurdiska musiken runt om i världen och är nu en kreativ kraft i dagens musikscen. Hans framförande  av traditionell persisk och kurdisk musik i en mängd olika samarbeten har lockat publik över hela världen.

Kayhan har studerat musik från ett flertal iranska regioner, särskilt från provinsen Khorason och Kurdistan. Han har turnerat världen runt som solist med olika ensembler och orkestrar, inklusive New York Philharmonic och Orchestre National de Lyon. Kayhan Kalhor har komponerat verk för några av de mest kända iranska sångarna som Mohammad Reza Shajarian och Shahram Nazeri och har också framfört och spelat in musik med den iranska största instrumentalisterna. Han också har komponerat musik för tv och film och var med i soundtracket till Francis Ford Coppolas Youth Without Youth i ett partitur där han samarbetade med Osvaldo Golijov.
Han har varit inbjuden av John Adams att hålla ett soloföredrag i Carnegie Hall som en del av hans Perspectives Series och han har medverkat på Lincoln Center’s Mostly Mozart Festival och delat programmet med Festival Orchestra som utför Mozart Requiem.

Kayhan är en originalmedlem i Yo-Yo Ma’s Silk Road Project vilken han fortsätter att komponera för och turnera med. Hans kompositioner förekommer på ensemblens album. Hans senaste album inkluderar Silent City, samarbete med Brooklyn Rider och I Will Not Stand Alone med santoor -spelaren Ali Bahrami Fard. Kayhan har nominerats till tre Grammys och belönades 2017 med en Grammy med Yo-Yo Ma och Silk Road Ensemble (2017).

Kayhan Kalhor, född i Teheran, började sina musikaliska studier vid sju års ålder under Mästaren Ahmad Mohajer. Som trettonårig kamancheh spelare blev han inbjuden för att arbeta med Iranian National Radio and Television Orchestra, där han spelade i fem år. Som sjuttonåring började Kalhor arbeta med Shayda Ensemble i Chavosh Cultural Center, den mest prestigefyllda konstorganisationen i Iran vid den tiden.
Samtidigt fortsatte han studierna av den iranska klassiska repertoaren (radif) med olika mästare. År 1978 åkte Kalhor till Rom för att studera västerländsk klassisk musik och fortsatte sina studier vid Carleton University i Ottawa, Kanada, där han tog en examen i musik. År 1991 grundade han Dastan ensemble, den berömda persiska ensemblen för klassisk musik, och 1997 bildade han Ghazal-ensemblen med Shujaat Husain Khan. År 2002 nominerades han till ett BBC Radio 3 World Music Award; 2005 tilldelades han Preis der deutschen Schallplattenkritik (“German Record Critics ‘Award”); fem av hans inspelningar har nominerats till Grammys och 2017 belönades han med en Grammy.

På Kista världsmusik festival bjuder Kayhan Kalhor in publiken till en unik repertoar tillsammans med den talangfulla och framgångsrika Stockholmsbaserade iransk-kurdiska slagverkaren Hiva Khatib.


Hiva Khatib är en skicklig musiker 1980 i staden Saqqez, provinsen Kurdistan i Iran. Han påbörjade sin akademiska musikutbildning vid Teheran musikskola 1996 med Huvudinstrumentet Tombak,  det främsta slagverket inom den traditionella musiken i Iran. Hans lärare är välkända namn i Iran så som Daryoush Zargari och Bahman Rajabi. Han ar senare tagit lektioner av en av de främsta Tombakmästarna, Pejman Haddadi.

Han har samarbetat och spelat ihop med olika persiska och kurdiska musiker och ensembler, både i Iran och Sverige. Bland annat konstellationerna “Ziviyeh”, “Saba”, “Balvashan”, “Ava”, “Abidar”, “Mastan”, “Kankash”, ” Hezar Avaz ” med mera.

Hans passion och ambition i kombination med hårt arbete har öppnat nya dörrar för honom de senaste tre åren. För två år sedan hade han  äran att spela med en av iransk största musiker, kompositören inom den persiska musiktraditionen maestro Majid Derakhshani.  Att spela ihop med mästaren Kayhan Kalhor är en av Hivas största drömmar som nu går i uppfyllelse.

OBS! KONSERTEN ÄR SLUTSÅLD

Datum: lördag 27 november
Tid: 19:00
Lokal: Konsertsalen, Musikaliska
Biljetter: Köp biljett här 

 

Se hela programmet på Kista Världsmusikfestival