Vinterns största utomhusfestival – Eldfesten i Stockholm

Runt sprakande brasor, eldshower, musik och doftande persisk linsgryta samlas varje år 15-20 000 stockholmare i Kungsträdgården för att fira vårens antågande.

Eldfesten som firats bland många olika folkslag under nästan 4000 år är inte en religiös högtid utan påminner snarare om Sveriges traditionella Valborgsfirande. På persiska heter högtiden Chaharshanbeh Soori och firas alltid den sista tisdagen före det Iranska nyåret, Nouroz, som i sin tur infaller på vårdagjämningen. Med flammande eldar firas naturens förändringar – att vinter blir vår – solen och ljusets uppvaknande.

Syftet med Eldfesten i Stockholm är att skapa en årligen återkommande mötesplats mitt i city där alla, oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning känner sig lika välkomna att fira det vi alla så länge väntat på: vårens ljus och solens värmande strålar. Eldfesten i Stockholm är en fest för mångfald och integration. En högtid som inte bara firas i de invandrartäta förorterna utan istället blivit en tradition för hela Stockholm – ja faktiskt hela Sverige tack vare SVTs livesändningar.

Eldfesten 2015 går av stapeln 17 mars kl 18:00. Konferiencer är den kände iransk-amerikanska komikern Maz” Jobrani och bland artisterna hittas namn som Bijan Mortazavi, Hadi Khorsandi, Negar Zarassi, Parvaz Dance Ensemble och Dj Poria.

Mer info
Läs mer om Eldfesten 2015 på www.eldfesten.info.

Samarbeta?
Farhang är en stolt huvudproducent av arrangemanget i samarbete med Riksteatern och med stöd från Stockholms Stad. Arrangemanget stöds även av Eldfestkommittén där en rad olika föreningar och organisationer ingår. Vi letar ständigt efter nya samarbetspartners och intresseanmälan kan göras till info@eldfesten.info.