Eldfesten

ELDFESTEN 2020 STÄLLS IN

Efter dialog med publik, föreningar samt internationella artister och gäster har Riksteatern fattat beslutet att ställa in Eldfesten 2020. Årets Eldfest skulle ha ägt rum den 17 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö men ställs nu in med anledning av coronaviruset och den oro det skapar.

I Stockholm skulle årets största utomhusfestival för andra året i rad ha ägt rum på Skansen där tusentals människor förväntades välkomna vårens intåg. Förra veckan fattade arrangörerna i Göteborg beslutet att ställa in firandet på Heden i Göteborg och nu väljer även arrangörerna i Malmö att ställa in.

– Efter nära dialog med vår publik, våra föreningar samt internationella artister och gäster har vi fattat beslutet att ställa in Eldfesten 2020. Vi har alla ett ansvar att förhindra fortsatt smittspridning och måste ta det säkra före det osäkra. Det känns såklart jättetråkigt då Eldfesten är en årlig tradition med artister i världsklass och en fantastisk gemenskap, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.

Eldfesten, eller Chaharshanbeh Suri som det heter på persiska, är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år, trots förbud i vissa länder. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz.

De planerade livesändningarna av Eldfesten från Skansen till Söråker, Ersboda och Karlskrona kommer också att utebli. Eldfesten är ett kostnadsfritt event och inga biljetter kommer att behövas återlösas.

Eldfesten är ett nationellt samarbete mellan Riksteatern, Eldfestkommittén i Göteborg, kulturparaplyet i Malmö och Riksteaterföreningen BANG-Malmö. I Stockholm arrangeras Eldfesten på Skansen i samarbete med Riksteaterföreningen Farhang och Föreningen Yari.

För intervjuförfrågningar kontakta pressansvarig Anna Gerdin.

Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig
08-531 99 354
anna.gerdin@riksteatern.se


VÅRVINTERNS STÖRSTA UTOMHUSFESTIVAL

Livesändning, Musik

Fira in våren med värme, gemenskap och scenkonst! Runt sprakande brasor, eldshower, musik och doftande persisk linsgryta samlas varje år 15 000–20 000 stockholmare på Skansen för att fira vårens antågande.

Eldfesten är en icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag under nästan 4000 år, och påminner om det svenska traditionella valborgsfirandet. På persiska kallas högtiden Chaharshanbeh Soori och firas alltid den sista tisdagen före det iranska nyåret, Nouruz, som infaller på vårdagjämningen. Med flammande eldar välkomnas naturens förändringar, vinterns övergång i vår.

Syftet med Eldfesten i Stockholm är att skapa en årligen återkommande central mötesplats där alla, oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning, känner sig lika välkomna att fira det vi så länge väntat på. Vårljuset och solens uppvaknande.

Eldfesten i Stockholm är en fest för mångfald och integration. En högtid som inte bara firas i de invandrartäta förorterna utan har blivit en tradition för hela Stockholm – ja faktiskt hela Sverige, tack vare SVT:s livesändningar.

Elfesten produceras av Riksteatern i samarbete med Skansen och Farhang.

Med stöd från Stockholms stad och Statens kulturråd. 

Samarbeta?
Vi letar ständigt efter nya samarbetspartners. Intresseanmälan kan göras till info@eldfesten.info.

Mer info
Läs mer om tidigare och nästkommande Eldfester på www.eldfesten.info.