Taksim Trio den 10/11 Musikaliska

Taksim Trio består av några av Turkiets absolut främsta musiker: Hüsnü Senlenderici på klarinett, Ismail Tuncbilek på saz och Aytac Dogan som spelar kanun – den orientaliska cittran. De blandar traditionell turkisk musik med ambient, jazz och kammarmusik. Skickligt, annorlunda och väldigt vackert.

Istanbul är en fascinerande metropol och samtidigt Turkiets viktigaste kulturcentrum. Dess rika historia och mosaik av gammalt och nytt har inspirerat några av Turkiets främsta instrumentalister, Hüsnü Senlendirici, Ismail Tuncbilek och Aytac Dogan att spela tillsammans under namnet Taksim Trio.

Trions namn syftar på Taksimtorget, det livliga torget i centrala Istanbul som sprudlar av konstnärlig kreativitet och är ett nav för den samtida turkiska musikscenen. Taksim eller taqsim är också ett begrepp inom arabisk och turkisk musik där man improviserar på ett sätt som för tankarna till jazz. Taksim Trio improviserar mellan de två världar, öst och väst. I deras musik hörs traditionella turkisk toner, ambient och jazz, kammarmusik och en knivsudd pop. Den är drömsk och luftig och fastnar aldrig i klichéer och virtuost skrytspel.

Hüsnü Şenlendirici kommer från en legendarisk romsk musikfamilj och har spelat klarinett sedan han var fem år gammal. Han var en av frontfigurerna i bandet Laço Tayfa och slog igenom internationellt genom sitt samarbete med det amerikanska bandet Brooklyn Funk Essentials i början av 2000-talet. Hüsnü spelade senare in ett soloalbum, The Joy of klarinett, som låg i topp på Turkiets hitlista i tre månader – en rekordlång tid för ett instrumentalalbum. Det gjorde honom omåttligt populär och han har till exempel haft en egen talk-show i turkisk TV.

Ismail Tunçbilek spelar akustisk och elektrisk baglama, en orientalisk luta som ibland kallas saz. Ismail har spelat med musiker från alla delar av Mellanöstern, inklusive Israel, och har rest mycket i södra Europa där han bland annat spelat med flamencostjärnan Paco de Lucia.

Aytaç Doğan har blivit ett namn för sitt sätt att via den orientaliska cittran, kanun förmedla en känsla av flamencogitarr, mandolin och slagverk. Han gjorde sig tidigt känd för sin unika spelstil där han bland annat använder ett plektrum istället för flera och man häpnar när han låter fingrarna flyga över strängarna.

Konsertinfo

Datum & tid: Lör 11 november 2017 kl 20:00
Plats: Musikaliska, Nybrokajen 11
Biljetter: 345 kr/310 kr/210 kr
Köp biljett

Om lokalens tillgänglighet

Konserten görs i samarbete med Stallet – Världens musik