Premiär av Teaterpjäsen Återkomst 7:e, 8:e och 9:e juni

Återkomst handlar om kampen mellan den fria viljan och underkastelse/fatalism. Två människoöden, två syskon som valt olika vägar i livet. Darya har bott många år i Sverige men hon är ändå rädd; hennes inre värld krockar emellanåt med den västerländska. Ayat, brodern, återvände hem till Iran för att ta hand om deras far, krigshjälten. Han tycker att hon har svikit dem. Konflikten är ett faktum och en mörk hemlighet uppdagas.

Biljetter:110 kr vuxen, 60 kr student/ungdom under 20 år. Köps vid dörren.
Plats: Riksteatern, Hallunda
Datum: 7:e, 8:e och 9:e juni 19.00.
Mer information: info@farhangnu.mobikey.se

När Darya efter många år återvänder till Iran och brodern Ayat blir sprickan i hennes själ så tydlig. Hon tvingas göra en resa in i det förflutna som hon så gärna vill glömma men vars demoner lever. För att kunna besegra dem finns bara en väg, att konfrontera fadern.

Daryas strid gäller inte materiella saker. Det är en kvinnas kamp för att hitta sig själv och utforska sin identitet mot bakgrund av det patriarkala system som hon en gång flytt ifrån. Brodern har sökt sig tillbaka och hittat en trygghet i den religiöst bokstavstrognes liv. Mehdi, som fadern heter, är också namnet på den tolfte imamen som ska återvända för att ställa världen till rätta. Denna shiamuslimsk tro har stora konsekvenser för människors handlingsförmåga. Det är kollisionen mellan den fria viljan och denna tro på ett givet öde som påverkar Daryas och Ayats handlingar.

Hur mycket får tradition, religion och tro påverka en människas tänkande? Vem bestämmer över ditt liv?

Manus: Mina Azarian – Idé & regi: Nasser Yousefi
Skådespelare: Peshang Rad och Bahareh Rasekh Ahmadi

Nasser Yousefi, idégivare och regissör:

”Vi vill ge en inblick i det instängda och patriarkala samhälle som människor konfronteras med varje dag i Iran, men som många alltför ofta väljer att inte se. Pjäsen ska få publiken att inte vända bort blicken utan istället våga fundera över och ta ställning till de
frågor som ställs.”

Pjäsen produceras med ekonomiskt stöd från Kulturrådet och Stockholms stads kulturförvaltning samt logistisk hjälp från Riksteatern.