Norouzturnén

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

En urgammal hyllning till det nya året som räknas från vårdagsjämningen. Denna tradition har firats världen över men har en särskild stor betydelse bland iranier, kurder, afghaner, tadzjiker och azeri som benämner den ”Nouruz/Newroz” vilket betyder ”ny dag”. Nouruz är en fest i glädjen och fruktbarhetens anda som även har använts som en symbol för en ny ordning där människans frihet från tyranni är central. Högtiden har firats av ett flertal etniciteter sedan många tusen år och har alltid utmärkts av en strävan efter att riva alla sorters barriärer och gränser.

Nouruzkonserterna har arrangerats av Farhang i samarbete med ett flertal aktörer sedan 2003, först den 22 mars 2003 på ett fullsatt Nalen med varm atmosfär och hög intensitet och därefter olika lokaler både i Kista samt på Kulturhuset år 2008.

Från 2009 har Farhang valt att genomföra denna högtid i samarbete med Riksteatern i syfte att höja statusen på evenemanget och ge traditionen den legitimitet den förtjänar i ett Sverige där nästan 300 000 personer direkt berörs av den.

Nouruz 2010 och 2011 var stora evenemang på Blå Hallen i Stockholms Stadshus respektive Cirkus som lockade 1300 personer till varje konsert. Traditionen är nu i form av en minifestival med internationella gästspel och inhemska artister en etablerad del av Sveriges kulturliv.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.