Norouzturnén

Vad är Nouruz?

Den flera tusen år gamla traditionen Nouruz är en hyllning till det nya året, med start från vårdagsjämningen. Firandet sker världen över men har en särskild stor betydelse bland iranier, kurder, afghaner, tadzjiker och azeri, som benämner traditionen Nouruz/Newroz, ”ny dag”. Precis så är Nouruz början på en ny tid.

Nouruz är en fest i glädjens och fruktbarhetens tecken, med kopplingar till människans frihet från tyranni och en strävan efter att riva alla sorters barriärer och gränser.

Farhang och Nouruzturnén

I samarbete med ett flertal aktörer arrangerar Farhang årligen sedan 2003 Nouruzkonserter för att fira in den nya tiden på bästa sätt – med musik och kultur. Startskottet var den 22 mars 2003, då på ett fullsatt Nalen i Stockholm, med varm atmosfär och hög intensitet. Därefter fortsatte traditionen i samma anda på olika lokaler bl.a. i Kista och på Kulturhuset år 2008.

Sedan 2009 genomför Farhang Nouruz i samarbete med Riksteatern, för att höja statusen på evenemanget och ge traditionen den legitimitet den förtjänar i det mångkulturella Sverige, med många direkt berörda och fler och fler nyfikna.

Nouruz 2010 och 2011 slog på stort i Stockholms Stadshus Blå Hallen respektive Cirkus, som båda lockade över tusentalet personer. Sedan dess arrangeras Nouruz i form av en minifestival med internationella gästspel och inhemska artister.

Nouruz är idag en etablerad del av Farhang och Sveriges kulturliv.


Nouruz 2020 ställs in

I samband med rådande oroligheter kring coronaviruset har Nouruzkonserten den 3 april 2020 med Kvartett Bineshani ställts in. Vi hoppas kunna bjuda in denna unika konstellation vid annat tillfälle när omständigheterna tillåter.

Obs: Alla som har köpt biljetter kommer att få ett mejl med nödvändig information om återbetalning. Tack för er förståelse. Vi i Farhang önskar alla en coronavirusfri värld fylld med glädje, harmoni och fred. Må gott. /Farhang