Leiva 25/4 på Kista Träff

Missa inte denna spännande konsert där bland annat Golbang och Kateking utforskar och utmanar Leiva rytmen på Kista Träff den 25 april. Mer information om artister meddelas framöver.

Leiva (Laiwa eller Liwa) är namnet på ett slagverk, namnet på en rytm i 6/8-delstakt, samt namnet på en ceremoni med rötter i dagens Zanzibar i östra Afrika. I samband med folkvandring och ökad handel mellan kontinenterna kom denna musikstil till Persiska viken där den etablerades i arabländer runt om viken samt i provinsen Hormuzgan och Baluchestan i södra Iran. Där kom Leiva även att bli namnet på en typ av dans- och musikföreställning. Leiva med sin rytm har varit och är en inspirationskälla till dans, musik och själva livet. Leiva traditionen är på ständig vandring och har nu kommit till Sverige dels genom invandrade musiker från Hormuzgan och Baluchestan och dels genom utländska gästspel

Med konsertserien Leiva vill vi inspirera till möten mellan musiker som spelar denna musikstil och andra musiker som utövar andra musiktraditioner som till exempel den skandinaviska folkmusikstilen Gangar (även den i 6/8- delstakt).

Denna första konsert i en tänkt konsertserie arrangeras av Farhang förening och Kungl.Musikhögskolan genom Academus AB i samarbete men Honar förening och Baluchiska föreningen och Katekingmusic förening.
Programet presenteras snart.