Lamine Cissokho

SMAK röst rytm rörelse är en konsertserie med intervju och samtal. I SMAK besöks Sverigebaserade artister som alla på ett personligt sätt representerar en stark musik- och berättartradition djupt rotad i en plats eller i en folkkultur i olika delar av världen.

Lamine Cissokho är ättling till en familj av Mandingogrioter från Senegal, en familj av välkända musiker vars traditioner går tillbaka till 1400-talet. Varje familjemedlem bevarar deras musikaliska arv genom att överföra sin kunskap och sina musikaliska talanger till nästa generation. En hundraårig sång- och berättartradition som tagit honom på turnéer och till festivaler över hela världen varav i Sverige där han är bosatt sedan flera år tillbaka.

Lamine vårdar och bygger vidare på sitt musikaliskt arv med egna kompositioner och tillåter sig utflykter in i många andra traditioner samt skapar nya och spännande möten över genrer och instrument. Hans konserter bygger på en nära, känslomässig och humoristisk publikkontakt där berättelser från Senegal, sång och nya elektroniska sätt att använda det uråldriga instrumentet gör Lamines konserter till en helt unik upplevelse.
Lamine uppträder som soloartist eller i duetter med Fanta Yayo guineansk diva, den indiska slide gitarristen Manish Pingle eller den franska jazz pianisten Olivier Hutman. Har samarbetat med bl.a. Ballake Sissoko och jazz- och bluesmannen Eric Bibb.

I detta  avsnitt kommer Lamine möta sångare Rostam Mirlashari, slagverkare Liliana Zavala och dansare Ulrika Larsen i sin hemort Kalmar.

Releasedatum för programmet: 8 april kl. 19:00.

 

Se alla SMAK konserter här