Avaye Doust – persiska toner för kvinnors rättigheter i hela världen

Fira den internationella kvinnodagen med Irans första kvinnliga ensemble, Avaye Doust, på Musikaliska i Stockholm. Med uråldriga traditionella instrument skapar kvintetten berättelser du aldrig tidigare hört och känslostämningar du inte visste fanns. Följ med till ökenstormarnas piskande och pistaschträdens söta dofter.

Konserten på Musikaliska blir Avaye Dousts Sverigepremiär och är även en del i Folk- och Världsmusikgalans program som i år lägger extra fokus på just kvinnors rättigheter.

– Genom att bjuda in Avaye Doust vill vi betona vikten av jämställdhet och kvinnliga artisters rättigheter, både i Iran där modiga kvinnorättsorganisationer kämpar varje dag, men även här i Sverige där speciellt musikbranschen fortfarande har en hel del att lära, berättar Rostam Mirlashari från Farhang, producent av konserten med Avaye Doust.

När musikern Fariba Hedayati startade Avaye Doust år 1994 blev de den första klassiska musikensemble som, sedan revolutionen i Iran, enbart bestod av kvinnor. Idag består ensemblen av Fariba Hedayati, kapellmästare och setarspelare. Asareh Shekarchi är vokalist. Nargess Dehghani spelar kamandjeh – ibland även kallad för ”den persiska fiolen”. Nazanin Pedarsani spelar slagverk med fokus på det traditionella persiska slagverksinstrumentet tombak och Mojgan Abolfathi är också slagverkare men spelar på en daf – en stor persisk trumma inte helt olik den i västvärlden mer kända tamburinen.

Konsertinfo
Avaye Doust
8 mars 2015, kl 17:30
Musikaliska, Nybrokajen 11
För mer info och köp av biljetter online: www.musikaliska.com

Presskontakt
Rostam Mirlashari
Konsertproducent, Farhang
rostam@farhangnu.mobikey.se
070-496 89 62

Denna konsert är ett samarbete mellan Riksteatern (Voices of Change) och Farhang, Folk- & Världsmusikgalan, Länsmusiken i Stockholm och Sveriges Radio.