Anna Öberg

”Jag rör mig i spänningsfältet mellan folkdans och samtida dans. I vissa sammanhang betraktas jag som bakåtsträvare, i andra som avantgardist och provokatör. Personligen intresserar jag mig för det som skaver däremellan.” – Anna Öberg

Anna Öberg är dansare och koreograf och har sedan sin grundutbildning vid Dans- och Cirkushögskolan (DOCH) verkat inom fältet för dans, teater och performance, både i Sverige och utomlands, på uppdrag av institutioner och som frilans. 2015 tog hon sin masterexamen i koreografi vid DOCH/Stockholms Konstnärliga Högskola som den första folkdansaren någonsin.

Anna Öberg har figurerat på så många olika plattformar och i många olika sammanhang. Som ”ambassadör” för en folklig dansform som ursprungligen inte är menad som en scenkonstform utan vars syfte varit och fortfarande är en dans och musikhändelse som uppstår i det sociala mötet mellan individuella dansare och musiker och där publik (betraktare) i dess vanliga bemärkelse egentligen inte utgör en tänkt komponent.

Flera av Annas senaste verk har på olika sätt berört människors behov av fysisk gemenskap och när pandemin startade och ett helt samhälle plötsligt försökte ställa om till digital kontakt drabbades hon av de berättelser vi fick ta del av kring hur människor tvingades ta avsked av sina kära på distans. För Anna skapade dessa försök till närhet bara en ännu starkare känsla av ensamhet och hon började fundera på hur hon genom konsten skulle kunna vända ensamhet och begränsning till delad fysisk upplevelse under de premisser pandemin skapade.

I “A Bold Frame” får vi träffa Anna Öberg och höra henne berätta om sin resa före och under pandemin, om vad som inspirerar henne och vi få ta del av hennes kommande projekt.

Artist: Anna Öberg
Programledare & research: Ulrika Larsen
Produktionassistent: Bamshad Mirlashari
Foto, ljud & redigering: Homayoon Mobaraki
Produktionsbolag: Mobikey.se
Regi & produktion: Homayoon Mobaraki
Plats och dekoration: Rostam Mirlashari
Arkivfilmer  & ljudeffekter: Artlist & Artgrid
Produktionen tackar: Dragan Tomic och Hiva Khatib

SAMVARON (behind the scene bilder)
Idé, koreografi och dans: Anna Öberg
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljusdesign: Anton Andersson
Musiker: Olof Misgeld och Petter Berndalen
Scenografi: Sofia Romberg
Foto och redigering: Homayoon Mobaraki

Med stöd av Kulturrådet och Ideell Kulturallians

Premiär: 07 dec kl. 1900


Vimeo

 

 

Se Teaser nedan

Se alla avsnitt i A Bold Frame