Ahmad Al-Khatib

2/10 Ahmad Al-Khatib gästar SMAK: världens musik i Rostam Mirlasharis kök.

SMAK: Ahmad Al-Khatib på YouTube, Facebook Live-sändningen är kostnadsfri men donationer kan swishas till Farhang nr: 1233255015.

Recept på kvällens risrätt Havij polo

Ahmad al-Khatib är född i Jordanien, son till landsflyktiga palestinier. Han började studera oud för Ahmad Abdel Qasem och fortsatte sina studier i musik och cello vid Al-Yarmouk University i Jordanien, där han tog examen 1997. Under studietiden framträdde han med många ensembler som t ex Al-Yarmouk Musical Quartet och turnéerna gick till Libanon, Turkiet, Tunisien, Egypten och den Arabiska halvön. 1998 återvände Ahmad till Palestina som lärare i oud och cello vid Edward Said National Conservatory of Music (ESNCM) där han bidrog till att utveckla en avdelning för orientalisk musik, som han även ledde fram till 2002.
Sedan 2004 bor Ahmad al-Khatib i Sverige och har här vidareutbildat sig i musikvetenskap och metodik. Han är sedemera lärare på Högskolan för scen och musik i ämnena modal musikteori, komposition och ensemble. Ahmad al-Khatib framträder med flera ensembler som t ex Yarmouk Oriental Quartet (Jordanien), the Oriental Music Ensemble (Palestina), Trio Samara och i duo med Anders Hagberg (Sverige). De två har nyligen avslutat ett konstnärligt utvecklingsprojekt där de undersökt improvisation ur sina olika perspektiv.

Ahmad al-Khatibs första solo-album, Sada, kom ut 2004, och innehåller egna kompositioner men också hyllningar till sina musikaliska föregångare Jamil och Munir Bashir. Hans album Sabil med slagverkaren Youssef Hbeisch från 2012 utsågs bl a till månadens cd av den franska tv-kanalen Mezzo.

Ahmad Al-Khatib träffar vi den 2 oktober i SMAK- världens musik i Rostam Mirlasharis kök. SMAK genomförs i samarbete med Riksteatern och ABF Södertälje.

Datum & tid: Fredag 2 oktober kl 19:00
Plats: Årsta Folkets hus/ Gamla biografen
Biljettpris: ordinarie, 250 kr. Studenter, unga upp till 21 samt pensionärer, 150 kr. Observera att antal platser är begränsat till 50.
Konserten live-sänds på YouTube, Facebook och Instagram. Länkarna presenteras strax innan konserten på våra sociala medier. Live-sändningen är kostnadsfri men donationer kan swishas till Farhang nr: 1233255015.

Köp biljett här

Vi är rädda om varandra! Farhang följer Folkhälsomyndighetens råd och regeringens direktiv för att förebygga smittspridning av Covid-19 genom att korrekt begränsa antalet personer på samtliga spel- och workshopplatser under festivalen. Vi ber dig att stanna hemma om du känner dig sjuk/har symptom och istället följa festivalen via våra livesändningar. Tillsammans hjälps vi åt att minimera smittspridning så vi kan glädjas åt musiken!