SUFI DANSFESTIVAL 28-30 APRIL 2023

När världen tycks som mörkast behöver vi hitta en plats för andrum, trygghet och tröst. En sådan plats är konsten. Dans och musik kan få dig att må bättre och bli ljusare i sinnet. Med Sufi dansfestival, som arrangeras för andra året i rad, vill vi välkomna fler in i sufismens spirituella universum.

Sufismen är en mystisk tradition inom islam där det meditativa inslaget är återkommande. Namnet kommer av den klädnad av ylle som var utmärkande för dess utövare. Typisk för sufismen är den virvlande dansen, som uppfanns av den iranske poeten Rumi på 1200-talet. 

“Du dansar inuti mitt bröst, där ingen ser dig, men ibland gör jag det, och den synen blir denna konst.
Trumljud stiger i luften, mitt hjärta bultar”.
  – Rumi

Festivalen startar fredagen den 28 april med en tredelad föreläsning som tar avstamp i Rumis kärlekspoesi. Författaren Ashk Dahlen, dansaren/koreografen Ziya Azazi och musikern Yinon Muallem medverkar.

Datum : 28 april 2023
Tid: kl.18:00
Plats: Kista bibliotek i Kista Galleria
Fri entré

Lördagen den 29 april infaller internationella dansdagen. Dansaren Ziya Azazi bjuder då in till den dubbla dansföreställningen Dervish in Progress. En kväll med massor av musik och ett stort dansgolv för den som själv vill uppleva virvlandets magi.

Datum: 29 april 2023
Tid: kl 19:00
Plats: Aliasteatern, Hälsingegatan 3, Stockholm
Biljettpris: Ordinarie: 300 kr, pensionär/student: 220
Köp biljetter här: Klicka på länken

Söndagen den 30 april erbjuds dansworkshopen Turning Toward the Heart med Ziya Azazi.

Workshop med Ziya Azazi (DIP)
Datum: 30 april 2023
Tid: kl 10–13
Plats: Studio Bee, Franstorpsvägen 6, Sundbyberg
Pris: 700 kr För föranmälan
Maila mahsa@farhang.nu
För betalning – Endast Farhang Swish nr:  1233255015

Med stöd av kulturårdet

Rumi och själens resa genom poesi, musik och dans

Datum : 28 april 2023
Tid: kl.18:00
Plats: Kista bibliotek i Kista Galleria
Fri entré

Varmt välkomna till en dynamisk och gränsöverskridande kväll där vi fördjupar oss i Rumis mångbottnade poesi, sufidansens mysterier samt sufiernas hängivna musik och dess instrument.

Författaren Ashk Dahlén tar med oss på en själfull resa in i den iranske sufipoeten Jalal al-din Rumis universum. Rumi levde på 1200-talet och är en av världslitteraturens stora namn.

Ziya Azazi föreläser om filosofin bakom sufidans, en mycket gammal form av fysisk meditation, i vilken frihet, frid, kärlek och tolerans står i centrum. Sufidansen är framför allt känd för sina virvlande dervischer, som genom roterande ritualer bjuder in de dansande till inre fokus. 

Yinon Muallem berättar om musiken som utgör hjärtat i sufismens ritualer. Sufimusiken spelas på en mängd olika instrument, bland annat oud, en päronformad arabisk luta som producerar ett djupt och romantiskt ljud.

Dervish

Dervish är en dubbelföreställning i vilken Ziya Azazis två verk, Azab och Dervish in Progress visas tillsammans.
De båda solokoreografierna är moderna tolkningar av danserna inom den mystiska filosofin sufismen, som utgår från att människan är en varelse som behöver mogna och upplysas.

I Azab skildrar Azazi prövningen för en människa som ska passera sufismens fyra stadier av upplysning för att sutligen upptäcka de grundläggande sanningarna om livet och skapelsen.

I Dervish in Progress njuter dansaren frukterna av sin, ofta smärtsamma, strävan och genom dans uttrycker han sin extas och tacksamhet för all kunskap han har förvärvat. Genom snurrande rörelser uttrycks kroppens glädje, vilken återspeglas också i klädedräktens oförutsägbara rörelser.

 

Datum: 29 april 2023
Tid: kl 19:00
Plats: Aliasteatern, Hälsingegatan 3, Stockholm
Biljettpris: Ordinarie: 300 kr, pensionär/student: 220
Köp biljetter här: Klicka på länken

Dervish har spelats över hela världen och anses vara ett konstnärligt riktmärke, eftersom det är första gången den mystiska sufikulturen har översatts till ett modernt konstnärligt språk.

Turning Toward the Heart 

Workshop med Ziya Azazi (DIP)
Datum: 30 april 2023
Tid: kl 10–13
Plats: Studio Bee, Franstorpsvägen 6, Sundbyberg
Pris: 700 kr För föranmälan
Maila mahsa@farhang.nu
Förbetalning – Endast Swish betalning  1233255015


I en frigörande workshop med sufidansaren Ziya Azazi bjuds en unik möjlighet att utmana dina kroppsliga och själsliga gränser, antingen individuellt eller i grupp. Genom att i dansen lära dig spendera minimalt med energi och på så sätt nå en högre medvetandenivå får du möjlighet att upptäcka dina egna unika rörelsemönster.  
Huvudsyftet med denna workshop är att utveckla deltagarnas fysiska, emotionella och kognitiva medvetande genom virvlande (whirling) och andra övningar. Det ges gott om plats och utrymme att bearbeta kroppsliga, intellektuella och sensoriska transformationer under denna fysiska, andliga och spännande resa. 

MEDVERKANDE

Ashk Dahlén är docent i iranska språk med inriktning på persisk filologi, textanalys och språkforskning. Han är författare till en rad böcker om Irans litteratur och historia samt står för den svenska översättningen av Rumis Vassflöjtens sång. Under 2023 är han aktuell med en översättning av Zarathustras Sånger.


Ziya Azazi är en prisad dansare och koreograf, som i över tjugo år har uppträtt, koreograferat och spridit sufidans i ett femtiotal länder världen över. Han är också en flitigt anlitad föreläsare i akademiska och icke-akademiska miljöer, såsom Goldsmiths University i London, Culture University i Istanbul, University of Music and Performing Arts i Wien samt A;TEDx Talk i Istanbul. I genomsnitt har Azazi de senaste tio åren årligen gjort 35 resor till 14 länder inkluderande 45 föreställningar, tio workshops och flera samarbetsprojekt.

 

Yinon Muallem är född i Israel med föräldrar av irakiskt ursprung. Han är kompositör, oudspelare och slagverkare. Hittills har han släppt elva album med sina kompositioner, som är influerade av en mängd olika genrer av medelhavsmusik, inklusive sufimusik. Turkisk musik lärde han sig då han år 2002 flyttade till Istanbul.

 

Hiva Khatib är född 1980 i Saqqez i den iranska provinsen Kurdistan. Som sextonåring påbörjade han sin akademiska musikutbildning vid Teherans musikskola med tombak som huvudinstrument. Tombak är det främsta slagverksinstrumentet inom den traditionella musiken i Iran. Efter studier under välkända iranska lärare, såsom Daryoush Zargari och Bahman Rajabi studerade han vidare för en av de främsta tombakmästarna, Pejman Haddadi.

 

Mona Fallahamoli är en musiker och  Setar spelare med mer än tjugo års erfarenhet. Hon är specialiserad på klassisk och persisk folkmusik. Mona har under sin långa karriär som Setar spelare undervisats av stora maestros inom persisk musik som Mohammad Reza Lotfi, Darioush Pirniakan, Hossein Alizadeh, Banoo Parisa och Behdad Babaei. Hon har också studerat persisk musik vid Teherans universitet i Iran.

 

Shekufeh Pariab är slagverkare med den traditionella persiska handtrumman daf som huvudinstrument. Hon spelar klassisk persisk musik, folkmusik och sufimusik. Hon har också uppträtt med olika musikgrupper inom såväl folkmusik som världsmusik.

Foto: Vanessa Pers