FeminEast Festival: Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble (Ir), 2 dec 2018

Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble för första gången tillsammans

Som dotter till den stora maestron i persisk traditionell musik Mohammad Reza Shajarian tycks Mojgan Shajarian ha musiken i blodet, precis som hennes bror Homayoun Shajarian, även han en respekterad artist i persisk vokal. Mojgan Shajarian är både musiker och konstnär. Hon har studerat sång för sin far Mohammad Reza och andra stora sångare som Hossein Alizadeh och har dessutom högskoleutbildning. Tillsammans med fadern har Mojgan framträtt på ett antal stora internationella festivaler och prestigefulla scener över världen.

Stråkkvartetten Shahrzad Ensemble består av fyra kvinnor som alla är utbildade klassiska musiker. Att bilda en helt kvinnlig kvartett kan ses som både unikt och banbrytande i Iran, där närvaron av kvinnor på musikscenen har mötts av svårigheter och begränsningar under de senaste fyrtio åren!

Förutom klassiska stycken av europeiska kompositörer fokuserar Shahrzad Ensemble på musik av iranska kompositörer. De har samarbetat med ett antal internationella musiker och kompositörer. I Sverige har vi tidigare hört dem tillsammans med Homayoun Shajarian och de välrenommerade bröderna Pournazeri på en bejublad konsert i Berwaldhallen 2016.

Nu framträder Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble för första gången tillsammans. Idén till samarbetet kommer från Tahmoures Pournazeri, en de mest framstående kompositörerna av iransk musik idag. Han har fört samman dessa skickliga kvinnliga musiker för att framföra några av de mest tidlösa verken av iranska kompositörer och naturligtvis också fokusera på texter av kvinnliga poeter. Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble är de två vingar som samverkar för att få detta projekt att flyga och sätta Irans rika musikkultur på kartan.

Konsertinfo

Datum & Tid: Söndag 2 december 2018 kl 18:00
Plats: Musikaliska, Nybrokajen 11
Biljetter: 250 kr, stud/pens. 180 kr
Köp biljett
Konserten ges även på Göteborgs Konserthus den 30 november. Mer info

Tillgänglighet: Via Lilla Entrén till höger om huvudentrén finns hiss till foajé och konsertsal. Ring 08-545 703 00 i förväg eller vid ankomst så blir du insläppt av en publikvärd. I Stora salen finns två rullstolsplatser och två reserverade platser för ledsagare. Hörselslinga finns på mittparkett rad 1–10.

Farhang i samarbete med Riksteatern och Länsmusiken i Stockholm