FeminEast Festival: Ustad Mahwash (Afgh) 30 nov 2018

Ustad Farida Mahwash är “Afghanistans röst” och en av de mest älskade sångarna i hela Centralasien.

Med sin klara, starka röst, sina raffinerade ornamenteringar och sceniska energi förmedlar hon sitt lands rika musikaliska arv. Världen över bländar hon publiken, och hon är också den första kvinnan någonsin som tilldelats hederstiteln “Ustad”, mästare, en titel som tidigare varit förbehållen män.

Farida Mahwashs fenomenala karriär har varat under två krig och en påtvingad isolering från hemlandet Afghanistan. 1991 fick hon och hennes familj politisk asyl i USA och tio år senare återförenades Mahwash med andra afghanska exilmusiker och grundade The Kabul Ensemble. Gruppen framträdde på flera av Europas mest prestigefyllda konsertscener och 2003 släppte ensemblen det kritikerrosade albumet Radio Kaboul. Den rika samlingen av sånger hyllar försvunna eller landsförvisade kompositörer och musiker från afghanska radions gyllene era. Samma år tilldelades Mahwash också det prestigefyllda BBC Radio 3 World Music Award. Hon har sedan dess också släppt det hyllade albumet Ghazals Afghans.

Konserten ingår i FeminEast Festival med oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Röster som inte hörs, som inte får göra sig hörda.  FeminEast lyfter fram starka kvinnor som genom sina röster och sitt artisteri verkar för sina medmänniskor.

Konsertinfo

Datum & tid: Fred 30 november 2018 kl 19:00
Plats: Konserthuset Stockholm, Grünewaldsalen
Biljetter: 150-200 kr
Köp biljett
Konserten ges även på Göteborgs Konserthus den 1 december. Mer info

Tillgänglighet: Hörselslinga finns. Färdtjänst beställs till Kungsgatan 41, i direkt anslutning till bemannad hiss. Rullstolsplats beställs via biljettkontoret, 08-50 66 77 88.

Konserten arrangeras av Farhang i samarbete med Riksteatern och Konserthuset Stockholm