Några ord om årets världsmusikfestival

Jag är helt betagen av de kvalitativa och minimalistiska konsertakterna i årets festival.

Kista världsmusikfestival genomfördes för elfte åren i rad. Tack vara samspelet mellan artisterna, den trogna publiken, gamla och nya samarbetspartner, våra fantastiska sponsorer och inte minst alla betydelsefulla volontärer lyckades festivalen än en gång stå för kvalitet, modighet och förnyelse.

Rebaz i sin premiärkonsert invigde festivalen med en överraskande vacker musikalisk repertoar för årets skolkonserter. Mötet mellan den svenska, kurdiska och persika musiken var i flera stunder helt magisk, äkta och otvunget.

Kista Big Bands nya ambition och nya talangfulla ansikte väckte gåshud hos mig och gjorde publiken betagen.

Under temat Kista goes to town, gav mig Shams ensemble med Alireza Ghorbani en total chock för sitt dynamiska musicerande i toppklass. Skicklighet, autenticitet och intimitet mellan musiker och deras instrument hos bandmedlemmarna bl.a. Sohrab Pournazeri var ofattbart bra. Samma kväll sjöng Naser Razzazi, den kurdiska levande legenden, sina sånger så starkt som aldrig förr.Tack vare SR stannar inte kvällens konserter bara hos festivalens besökare utan livespelningen kommer att sändas under våren 2012.

Festivalens sista kväll avslutades i en av Sveriges vackraste konsertarenor, nämligen Kryptan i Kista Kyrka. Kayer ensemble var det andra bandet som under festivalen hade sin premiärkonsert. Finstämd presenterade bandet inför en fullsatt och förväntansfull publik, en välarrangerade och varierade repertoar med två duktiga solister, Heshmat Rajabzadeh och Pari Isazadeh.

Istanbul baserade orkester Gayda Istanbul avslutade Kvällens och festivalens sista konsert. Med en ösig, charmig uppträdande fick de publiken att gunga med deras udda och varierande taktarter.

I hopp om ett klokt beslut ifrån politikerna för en permanent scen för Kista och hela Järva, klingade ut sista ackorden med hjälp av publiken, artisterna och Farhang.

Rostam Mirlashari
Producent av Kista Världsmusikfestival och konstnärlig ledare Farhang.