Världsmusikfestivalen lyfte taket på Kista bibliotek

Kista världsmusikfestival är igång. 
Under helgen och hela nästa vecka bjuder de in besökarna med kultur från världens alla hörn.
Under torsdagen hade de invigning i Kista bibliotek.

På 60-talet försökte musikprofessorn Robert E. Brown övertyga världen om att musiken borde gå i det främsta ledet när det gäller att skapa förståelse mellan olika kulturer.

På 60-talet försökte musikprofessorn Robert E. Brown övertyga världen om att musiken borde gå i det främsta ledet när det gäller att skapa förståelse mellan olika kulturer.

Samma idé som han presenterade då är tanken bakom Kista världsmusikfestival som i torsdags började i Kista.

Sofia Castro och Mahsa Poorramezan dansade till Pedram Shahlai och Hiva Khatibs musik. Foto: Christian Lärk

Under invingen, som hölls i Kista bibliotek, fick åskådare och biblioteksbesökare se ett smakprov från några av de föreställningarna som kommer hållas under veckans festival.

Flamenco- och sufidans möttes

Dansörerna Sofia Castro och Mahsa Poorramezan uppträdde tillsammans med musikerna Pedram Shahlai och Hiva Khatib. Tillsammans blandar de flamenco- och sufidans till tonerna av musik från Mellanöstern.

Sofia Castro säger att festivaler som denna behövs i Stockholms förorter. Foto: Christian Lärk

Kista Värdsmusikfestival. Sofia Castro – dansös i Svart.

– Den här festivalen är ett möte mellan kulturer, precis som Stockholms västra förorter är. Det är väldigt viktigt att skapa en förståelse mellan olika kulturer, och jag tror att kultur är det bästa sättet att göra det på, säger flamencodansösen Sofia Castro.

Läktaren i det lilla rummet i biblioteket fylldes snabbt upp av åskådare och i dörröppningen samlades massor med människor. En av åskådarna var Aytan Gopitidze.

– Jag hade ingen aning om att det här skulle ske. Jag var bara här för att låna en bok men jag älskar kultur så jag var tvungen att sätta mig och titta. Det är så viktigt att sånna här saker sker här ute. Det skapar förståelse mellan olika kulturer, säger hon.

Källa mitti.se