28 mars 2019

Konserten är inställd på artisternas begäran. Kontakta Stallet.st för återköp av biljetter.

Peyman Salimi är mest känd som vokalisten i det italiensk-iranska indierockbandet The Allophones, baserat i Florens, Italien. Jämfört med The Allophones energiska rock, är hans soloprojekt, ett samarbete med musikern Ardalan Payvar från bandet eendo, mycket mer avslappnat och intimt, där gitarr och sång kombineras med minimala elektroniska loopar, som aldrig är invasiva. Detta genre kan bäst beskrivas som samtida singer-songwriterstil, med en uns av elektronik.

Peymans andra soloalbum ”Won Now” kommer att släppas den 18 april 2019, nästan ett decennium sedan hans debut LP ”The Curtain”.

Köp biljetter

På scen

Peyman Salimi
Ardalan Payvar

Konsertinfo

Torsdag 25 april 2019 kl 19.00
Stallet, Stallgatan 7, T-Kungsträdgården
Biljetter: 150 kr

Tillgänglighet: Besökare med funktionshinder kan komma in via entré från Blasieholmstorg. Kontakta Stallets kassa, tel 0722 65 38 57. Handikapptoalett finns.

Arrangeras i samarbete med Riksteatern.

Köp biljetter

28 mars 2019

Tara Jaff är en kurdisk instrumentalist och sångerska, bosatt i England. Genom åren har hon experimenterat med många olika stränginstrument men fascineras främst av harpa, som hon gjort till en självklar del av sin musik och därmed introducerat för den kurdiska musikscenen, i synnerhet folksånger på Hawramisk dialekt. Taras influenser är många, vilket också återspeglas i hennes väldigt säregna och innovativa musikstil som blandar olika regionala rytmer och traditionell folkmusik med mer moderna inslag.

På scen

Tara Jaff – sång & harpa
Saman Alias – klarinett 
Pasi Pasanen – dragspel 
Mazdak Khosravi – bas
Mårten Hillbom – slagverk

Konsertinfo

Lördag 6 april 2019 kl 20.30
Stallet, Stallgatan 7, T-Kungsträdgården
Biljetter: 180 kr / 140 kr medlem Stallet/medlem Re:Orient/studerande/pensionär.

Tillgänglighet: Besökare med funktionshinder kan komma in via entré från Blasieholmstorg. Kontakta Stallets kassa, tel 0722 65 38 57. Handikapptoalett finns.

Arrangeras i samarbete med Club Pisa och Re:Orient. Med stöd från Stockholms stad och Konstnärsnämnden.

Köp biljetter

 


14 februari 2019

Balladdrottningen Aynur Dogan är en av de mest framstående kurdiska artisterna. Med klar, kraftfull och distinktröst bjuder hon på musik som kan beskrivas som en typ av orientalisk gospel med texter om förtryck, frihet och kärlek. Aynur Dogans teknik är bländande och hennes scennärvaro stark när hon sjunger kurdiska och turkiska folksånger. Hennes röst står i centrum, ackompanjerad av skickliga musiker till intensiva rytmer.
Efter att ha sålt absolut fulla hus under sin förra turné 2016 i Sverige är hon tillbaka med sitt nya Album Hawniyaz.

Köp biljetter

På scen

Aynur Dogan – Vocal
Cemil Kocgün – Tenbur (DB)
Franz Von Chossy – Piano
Alex Simu- Clarinet
Manuel Lohnes – Bass guitar / Double Bass Kadir Dogan – Percussion

Konsertinfo

Lördag 6 april 2019 kl 19.00
Vasateatern, Vasagatan 19, Stockholm
Åldersgräns 18 år
Längd: ca.90 min. Ingen paus

Tillgänglighet: Handikappentré från Vasagatan 19, entrén närmast Norra Bantorget. Handikapptoalett, rullstolsplatser och hörselslinga finns.

Köp biljetter

14 februari 2019

Välkommen till årets stora festlighet: Norouz-firande på Vasateatern med Mahbanoo!

Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder “ny dag” och infaller på Vårdagjämningen. Det är den viktigaste icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också i Sverige. Norouz-newroz har firats i över 4000 år som en hyllning till naturen och jorden och kan likställas med Sveriges midsommarfirande.

Mahbanoo musikensemble skapades för cirka fyra år sedan av den stora mästaren av Majid Derakhshanvinno i Iran och skapade omedelbar succe. Gruppen består av högutbildade musiker från Teherans musikhögskola men de blev snabbt förbjudna att ge konserter i Iran på grund av en lag som förbjuder kvinnor att uppträda offentligt. Trots detta förbud fortsätter gruppen att försöka ge konserter utanför Iran för att upprätthålla det levande mötet med iranska kvinnliga musiker.

Mahbanoo spelar traditionell persisk musik och för sin Norouzturné planerar de rytmisk folkmusik på persiska och kurdiska i sin repertoar.

Köp biljetter

Konsertinfo

22 mars kl 19.30
Vasateatern, Stockholm
Åldersgräns 18 år
Längd: ca.90 min & 20-30 min paus

På scen

Majid Derakhshani: Tar, kapellmästare
Hannah Saeedi: Kanon
Nazanin Ghanizadeh: Kamancheh
Shiwa Ahmadi Sepehr: Tar
Sarah Reza Zadeh: Tar
Hasti Farahi: Tar
Nazanin Zahra Ranjpur: Daf
Sara Hamidi: Vokal
Shaho Andalibi: Ney

Köp biljetter

14 februari 2019

Vinterns största utomhusfestival – Eldfesten i Stockholm.
I år för första gången på Skansen. Fri entré kl 16.00-22.00.

Runt sprakande brasor, eldshower, musik och doftande persisk linsgryta har samlats varje år 15-25 000 stockholmare i Kungsträdgården för att fira vårens antågande. I år höjer vi ribban och flyttar vi stolt till Skansen.

Information om artister och programpunkter uppdateras löpande på Eldfesten.se.

Eldfesten som firats bland många olika folkslag under nästan 4000 år är inte en religiös högtid utan påminner snarare om Sveriges traditionella Valborgsfirande. På persiska heter högtiden Chaharshanbeh Soori och firas alltid den sista tisdagen före det Iranska nyåret, Nouroz, som i sin tur infaller på vårdagjämningen. Med flammande eldar firas naturens förändringar – att vinter blir vår – solen och ljusets uppvaknande.

Syftet med Eldfesten i Stockholm är att skapa en årligen återkommande mötesplats mitt i city där alla, oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning känner sig lika välkomna att fira det vi alla så länge väntat på: vårens ljus och solens värmande strålar. Eldfesten i Stockholm är en fest för mångfald och integration. En högtid som inte bara firas i de invandrartäta förorterna utan istället blivit en tradition för hela Stockholm – ja faktiskt hela Sverige tack vare SVTs livesändningar.

Farhang har varit en stolt medproducent av arrangemanget i samarbete med Riksteatern som är exekutive producent och med stöd från Stockholms Stad. Arrangemanget stöds även av Eldfestkommittén där en rad olika föreningar och organisationer ingår.

25 augusti 2018

Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble för första gången tillsammans

Som dotter till den stora maestron i persisk traditionell musik Mohammad Reza Shajarian tycks Mojgan Shajarian ha musiken i blodet, precis som hennes bror Homayoun Shajarian, även han en respekterad artist i persisk vokal. Mojgan Shajarian är både musiker och konstnär. Hon har studerat sång för sin far Mohammad Reza och andra stora sångare som Hossein Alizadeh och har dessutom högskoleutbildning. Tillsammans med fadern har Mojgan framträtt på ett antal stora internationella festivaler och prestigefulla scener över världen.

Stråkkvartetten Shahrzad Ensemble består av fyra kvinnor som alla är utbildade klassiska musiker. Att bilda en helt kvinnlig kvartett kan ses som både unikt och banbrytande i Iran, där närvaron av kvinnor på musikscenen har mötts av svårigheter och begränsningar under de senaste fyrtio åren!

Förutom klassiska stycken av europeiska kompositörer fokuserar Shahrzad Ensemble på musik av iranska kompositörer. De har samarbetat med ett antal internationella musiker och kompositörer. I Sverige har vi tidigare hört dem tillsammans med Homayoun Shajarian och de välrenommerade bröderna Pournazeri på en bejublad konsert i Berwaldhallen 2016.

Nu framträder Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble för första gången tillsammans. Idén till samarbetet kommer från Tahmoures Pournazeri, en de mest framstående kompositörerna av iransk musik idag. Han har fört samman dessa skickliga kvinnliga musiker för att framföra några av de mest tidlösa verken av iranska kompositörer och naturligtvis också fokusera på texter av kvinnliga poeter. Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble är de två vingar som samverkar för att få detta projekt att flyga och sätta Irans rika musikkultur på kartan.

Konsertinfo

Datum & Tid: Söndag 2 december 2018 kl 18:00
Plats: Musikaliska, Nybrokajen 11
Biljetter: 250 kr, stud/pens. 180 kr
Köp biljett
Konserten ges även på Göteborgs Konserthus den 30 november. Mer info

Tillgänglighet: Via Lilla Entrén till höger om huvudentrén finns hiss till foajé och konsertsal. Ring 08-545 703 00 i förväg eller vid ankomst så blir du insläppt av en publikvärd. I Stora salen finns två rullstolsplatser och två reserverade platser för ledsagare. Hörselslinga finns på mittparkett rad 1–10.

Farhang i samarbete med Riksteatern och Länsmusiken i Stockholm

 

28 juni 2018

Den syriska stjärnan åter till Stockholm!

Lena Chamayan gjorde en bejublad konsert 2016 i Stockholm och nu kan vi se fram emot en ny konsert med denna artist som med sin röst och musikalitet har berört publiken både i öst och väst. En doft av orientalisk jazz går genom hennes musik – en blandning av klassisk arabisk musik, armeniska sånger och västerländsk musik.

Hon är född 1980 i Damaskus med armeniska rötter. Endast fem år gammal gav hon sin första konsert. Den första stora konserten ägde rum i Aleppo 2002.

Lena Chamamyan är en av de få kvinnor från Mellanöstern som både skriver musik, producerar och sjunger. Hon gav ut sin första album 2006 där hon blandar element från orientalisk musik och jazz. Samma år hon vann Radio Monte Carlos bästa pris för världsmusik. 2011 utnämnde Arabian Business Magazine henne till en av de 500 mest inflytelserika personerna i arabvärlden.

Genom åren har Lena lånat sin röst till ett antal TV-serier och dramatiska verk i Syrien och andra länder och medverkat i många prestigefulla arabiska och internationella musikfestivaler. Sångerna på hennes senaste album Ghazl El Banat har ett starkt fokus på fred och skydd av kvinnor och barn.

Öppningsakt: den fenomenala iranska stråkkvartetten Shahrzad Ensemble, bestående av fyra kvinnliga musiker specialiserade både på västerländsk och persisk klassisk musik.

Konsertinfo

Datum & tid: Lördag den 1 december 2018 kl 19:00
Plats: Konserthuset Stockholm, Stora salen
Biljetter: 200-250 kr
Köp biljett

Tillgänglighet: Hörselslinga finns. Färdtjänst beställs till Kungsgatan 41, i direkt anslutning till bemannad hiss. Rullstolsplats beställs via biljettkontoret, 08-50 66 77 88.

Konserten ingår i FeminEast Festival 2018 som med oförglömliga konserter riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Röster som inte hörs, som inte får göra sig hörda. FeminEast lyfter fram starka kvinnor som genom sina röster och sitt artisteri verkar för sina medmänniskor.

Farhang i samarbete med Riksteatern och Konserthuset Stockholm

 

 

28 juni 2018

Ustad Farida Mahwash är ”Afghanistans röst” och en av de mest älskade sångarna i hela Centralasien.

Med sin klara, starka röst, sina raffinerade ornamenteringar och sceniska energi förmedlar hon sitt lands rika musikaliska arv. Världen över bländar hon publiken, och hon är också den första kvinnan någonsin som tilldelats hederstiteln ”Ustad”, mästare, en titel som tidigare varit förbehållen män.

Farida Mahwashs fenomenala karriär har varat under två krig och en påtvingad isolering från hemlandet Afghanistan. 1991 fick hon och hennes familj politisk asyl i USA och tio år senare återförenades Mahwash med andra afghanska exilmusiker och grundade The Kabul Ensemble. Gruppen framträdde på flera av Europas mest prestigefyllda konsertscener och 2003 släppte ensemblen det kritikerrosade albumet Radio Kaboul. Den rika samlingen av sånger hyllar försvunna eller landsförvisade kompositörer och musiker från afghanska radions gyllene era. Samma år tilldelades Mahwash också det prestigefyllda BBC Radio 3 World Music Award. Hon har sedan dess också släppt det hyllade albumet Ghazals Afghans.

Konserten ingår i FeminEast Festival med oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Röster som inte hörs, som inte får göra sig hörda.  FeminEast lyfter fram starka kvinnor som genom sina röster och sitt artisteri verkar för sina medmänniskor.

Konsertinfo

Datum & tid: Fred 30 november 2018 kl 19:00
Plats: Konserthuset Stockholm, Grünewaldsalen
Biljetter: 150-200 kr
Köp biljett
Konserten ges även på Göteborgs Konserthus den 1 december. Mer info

Tillgänglighet: Hörselslinga finns. Färdtjänst beställs till Kungsgatan 41, i direkt anslutning till bemannad hiss. Rullstolsplats beställs via biljettkontoret, 08-50 66 77 88.

Konserten arrangeras av Farhang i samarbete med Riksteatern och Konserthuset Stockholm

 

28 juni 2018

Den mångsidige iranske musikrebellen Mohsen Namjoo i ett nytt samarbete med den italienska à capella-gruppen Faraualla med sina fabulösa röster

Tillsammans framför de live Mohsen Namjoos nya album ”On the string of a tear’s bow”, en musikalisk resa från Mongoliet till Östeuropa med fokus på ritualer och sorgeceremonier i de olika kulturerna. I konsertens andra del bjuder Namjoo på ett urval av sina favoritklassiker tillsammans med sitt band.

Mohsen Namjoo är artist, låtskrivare och setarspelare, kallad ”Irans Bob Dylan” av The New York Times. Namjoo är en visionär artist som talar för de unga i Iran. Sömlöst blandar han den traditionella persiska lutan setar med elgitarr, rock och blues med persisk sång och smälter samman dåtid med nutid. Efter att han kom till USA 2011 har Namjoo turnerat runt världen med utsålda konserter på prestigefulla scener. I Sverige har han framträtt ett antal gånger med olika uppskattade konsertprogram. Hans tionde album ”On the String of the Tear´s Bow” släpptes våren 2018.

Den italienska vokalkvartetten Faraualla bildades 1995. Efter omfattande sångstudier inom olika genrer började de fyra sångerskorna tillsammans undersöka rösten som instrument, att använda polyfoni och att studera olika kulturers och historiska perioders vokala uttryck. Farauallas repertoar består både av nutida kompositioner och traditionella sånger från bland annat Apulien, Korsika, Bulgarien och Tahiti. Att medlemmarna kommer från Apulien i sydöstra Italien märks tydligt i gruppens ”sound” och att de kallar sig Faraualla efter den djupaste naturliga grottan i Apulien. Kvartetten har framträtt på många nationella och internationella festivaler och konserter.

Konsertinfo

Datum & tid: Torsd den 22 november 2018 kl 19:00
Plats: Berwaldhallen, Dag Hammarskjölds väg 3 (buss 69 och 76)
Biljetter: Ordinarie: 250-300 kr, stud och pens 200-250 kr
Köp biljett
Konserten ges även i Göteborg på Stora Teatern den 23 november! Mer info

Tillgänglighet: Rullstolsplatser finns, bokas via telefon 08-784 18 00. Handikapparkering till höger om huvudingången. Hiss och handikapp WC på samtliga tre plan.

Farhang i samarbete med Riksteatern och Sveriges Radio/Berwaldhallen/P2

 

 

 

28 juni 2018

Kista Världsmusikfestival 2018 kan stolt presentera den hyllade musikföreställningen Shatte Randj (Chess) av Ali Ghamsari, tarspelaren som gjorde en fantastisk konsert i förra årets festival! Musik, teater, dans och animation vävs samman till en vacker, poetisk och filosofisk föreställning med sex musiker och två skådespelare. Shatte Randj ges på Musikaliska som en del av festivalen under temat ”Kista goes to town”. Köp biljett här

Andra långväga gäster i festivalprogrammet är Gian Trio med sångerskan Rahele Barzegari (Raha). Gian Trio har nyligen börjat turnera i Europa och inlett ett nytt samarbete med Rahele Barzegari. På repertoaren står framför allt kurdisk musik. Hör dem i Kista kyrka!

Lamine Cissokho från Senegal gör lunchkonserter på biblioteken i Kista  och i Upplands Väsby. Lamine kommer ursprungligen från Senegal och tillhör eliten av koraspelare.

Nordisk kväll med enastående folkmusiker: Bridget Marsden & Leif Ottosson och duon Siri Karlsson. Öppnar kvällen gör Unruly Gang, unga dansare från Järva. I Kista kyrka.

Flamenco Matiné på höstlovet. Färgstark flamencodans, musik och sång för fritidshemsbarn och andra intresserade i Kista och Rinkeby.

Golbang, världsmusikbandet som sprider glädje med sin blandning av persisk, baluchisk, kurdisk och svensk folkmusik spelar på Kista aktivitetscentrum.

Mer info på kistaworldmusic