19 maj 2017

Shahin Najafi – en av Irans mest kontroversiella sångare och musiker

Shahin_2017Shahin Najafi är poet, musiker, låtskrivare och en av de mest kontroversiella sångarna/musikerna i Iran idag. Han har redan hunnit släppa nio album och turnerat världen över. I sina texter tar han upp ämnen som berör mänskliga rättigheter, kvinnors svåra situation, bristen på demokrati i hemlandet och mycket annat.

Denna gång kommer Shahin till Sverige med ett nytt jazzkoncept.

Shahin har turnerat flitigt i Europa, USA och Kanada. Hans första uppträdande i Mellanöstern, efter att ha lämnat Iran, var som gästartist till Aviv Geffen (Blackfield), i Tel Aviv.

Denna händelse, som syftade till att skicka ut ett budskap om fred, fick stor uppmärksamhet världen över. Lokala och internationella medier som Associated Press, The New York Times, Washington Times, NBC, Times Israel och Jerusalem Online rapporterade Shahins närvaro i konserten som ett historiskt ögonblick.

Konserten ingår i Riksteaterns temasatsning Voices of Change där man lyfter fram scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap. Röster som inte kan göra sig hörda i hemlandet utan att riskera att fängslas för sina åsikter får här möjligheten att uttrycka sig.

Farhang i samarbete med Riksteatern

Konsertinfo

Datum & Tid: Tisdag 10 oktober 2017 kl 19:00
Plats: Södra Teatern, Stora scenen, Mosebacke torg
Biljettpris: 250 kr/student 200 kr
Köp biljett här

Tillgänglighet: Från Götgatan är det en brant backe med kullersten uppför Hökens Gata till Mosebacke Torg och Södra Teatern.
Personalen hjälper gärna till vid biljettköp i kassan efter bästa förmåga. Entré för rullstolsburna gäster ligger till höger om Södra Teaterns huvudentré. Därifrån finns det hiss (110*160 cm, dörrbredd 80 cm) till både Stora Scen, Södra Bar och Kägelbanan. Handikapptoalett (2 stöd, dörrbredd 85 cm) finns precis vid hissen på plan 8 samt vid garderoben på Kägelbanan.
Hörselslinga finns att tillgå för evenemang vid Stora Scen.

 

17 maj 2017

Stockholm Sangeet Festival är Nordens största festival för indisk klassisk musik och dans SSF 2017Vishva Mohan Bhatt

 

Detta år får vi möta en av den indiska klassiska musikens verkliga giganter: Grammy Award-vinnaren Pandit Vishwa Mohan Bhatt. Denna världsartist, som bl.a. är känd för sitt samarbete med Ry Cooder, är skaparen av instrumentet mohanveena, en kombination av den västerländska hawaiigitarren och indisk veena, som han trakterar med en närmast omänsklig skicklighet.

 

SSF 2017Ashwini Gore Deshpande by Devendra DeshpandeMöt också den hyllade khyal-sångerskan Ashwini Gore-Deshpande, tablavirtuosen Debashish Mukherjee, kathakdansaren Hanna Mannila m.fl.

(mer…)

10 januari 2017

Mohsen Namjoo åter till Stockholm och KonserthusetViewImage

Han har blivit kallad ”Irans Bob Dylan” av New York Times. Mohsen Namjoo är en visionär artist och musikalisk ensamvarg, som givit röst åt många iraniers tankar med texter spetsade med satiriska inslag. Nu är han aktuell med ett nytt album, Personal Zero (sefre khososi).

Namjoo är verksam som sångare, kompositör, musikvetare och setar-spelare (det traditionella persiska lutinstrumentet). Namjoos musik och texter är känslosamma, och hans stil uppvisar en blandning av klassisk persisk poesi – med inspiration från exempelvis Hafez, Rumi och Saadi – med västerländska inflytanden från rock och blues.

Texterna speglar bland annat den frustration och uppgivenhet som många unga iranier upplever i vår tid. 2006 dömdes Namjoo i sin frånvaro till fem års fängelse i en islamisk domstol för att ha ”förlöjligat” en viss sura i Koranen (Ash-Shams). Numera bor Namjoo i New York i USA och är även verksam som musikprofessor vid Standford University.

Konsertinfo

Datum & Tid: Fred 5 maj 2017 kl 19:30
Plats: Stockholms Konserthus
Biljetter: 200-300 kr
Köp biljett eller tel 08-50 66 77 88

Tillgänglighet: Hörselslinga finns. Färdtjänst beställs till Kungsgatan 41, i direkt anslutning till bemannad hiss. Rullstolsplats beställs via biljettkontoret, 08-50 66 77 88.

Mohsen Namjoo spelar även i Göteborgs Konserthus 7 maj!

Farhang i samarbete med Riksteaterns temasatsning Voices of Change‚ som lyfter fram artister från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap; röster som inte kan göra sig hörda i hemlandet utan att riskera att fängslas för det de uttrycker.

 

10 januari 2017

10297776_10152956679369077_2631435585337968609_n

Eldfesten,vårvinterns stora utomhusfest i Stockholm

Eldfesten i Kungsträdgården har blivit en årligen återkommande folkfest med tiotusentals besökare. Eldfesten är en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag i tusentals år för att hälsa vårens ankomst. Den firas alltid på tisdagen närmast före det iranska nyåret, Nouroz, som i sin tur infaller på vårdagjämningen.

Eldfesten, Chaharshanbeh Soori på persiska, är en fest för mångfald och integration, som har tagit plats mitt i city och berikat Stockholm med en ny tradition. Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet är lika välkomna att delta i firandet!

Kungsträdgården fylls av flammande eldar att hoppa över, fyrverkerier, mat, tält med barnaktiviteter och det traditionellt dukade nyårsbordet Sofreh Haft sin, och så förstås alla våra fantastiska artister på stora scenen.

I år sänder kanalen Manoto TV evenemanget live till hela världen bl a till Iran och SVT2 direktsänder hela härligheten mellan kl 18:30-20:00 och i SVT24 Kl 20:00-21:30 samt hela programmet på SVT Play.

Bland årets artister är huvudattraktionen den iranska superstjärnan Andy även kallad ”The Prince of Persia” och ”The Iranian Elvis”. Andra artister är Saeid Shanbehzadeh & Rostam Mirlashari som nyligen gjort succé i New York med afro-iransk musik, Zulaykho, ung popprinsessa från Tadzjikistan, persisk-svenska världspopbandet Abjeez med slagverksgruppen Yakumbé, rapparen Allyawan, baglamaspelaren och sångerskan Berrin Sahin, dansgruppen Parvaz, ljusshowgruppen Act of Emotion och DJ Poria.
Årets konferencierer: TV-personligheten Sina Vilollah och skådespelerskan Bahar Pars

Info

Datum & tid: Tisdag 14 mars kl 18:00-21:30, 2017
Plats: Kungsträdgården, Stockholm
Fri entré!

Följ länken för mer info

Farhang i samarbete med Riksteatern

Eldfesten firas även i Göteborg och Malmö samma dag.

 

9 januari 2017

Den 7 april skulle Taraneh stå på Stallets scen i Stockholm. På grund av de tragiska händelserna på Drottninggatan tvingades vi i sista stund ställa in konserten. Nu har vi lyckats hitta ett nytt datum så att alla de som köpt en biljett till Taraneh inte ska gå miste om denna konsertupplevelse. Se nedan under Konsertinfo.

Taraneh 14 Feb (AVA)-25 copyHyllningskonsert till en av de största musikerna i den iranska musikhistorien, mästaren Parviz Meshkatian, med ensemblen Taraneh.

Parviz Meshkatian, den modiga och kreativa kompositören och musikaliska mästaren! Med det urgamla instrumentet santoor som ett ljus i mörkret lyckades Parviz Meshkatian, som även var musikforskare, rädda den iranska klassiska musiken från att dö ut under den islamiska regimens förtryckande musikförbud. Han vägrade ge upp och grundade därför ensemblen Aref med musikern Hossein Alizadeh och kollektivet Chavosh med bland andra Mohammad Reza Lotfi.

År 1984, fem år efter den islamiska revolutionen i Iran, gav han tillsammans med den världskända sångaren Mohammad Reza Shajarian ut sitt musikaliska botemedel, albumet ”Bidad” (Orättvisa). Albumet som med en skarp blandning av sorg, mod och styrka gav hopp och uthållighet till den iranska befolkningen.

Genom denna hyllningskonsert, som var tänkt att hållas en av de sista dagarna av Nouruz,  minns vi tillbaka till den kärlek och styrka han höll vid liv genom poesi, sånger och spektakulär musikalitet.

Taraneh består av: Hassan Moghadam – tar & setar, Mohammad Khaladian – oud, Ehsan Kazemi – santoor, Hiva Khatib – tonbak

Konsertinfo

Tid: Söndag 30 april 2017 kl 18:00. Dörrar och servering öppnas kl 17:00
Plats: Stallet, Stallgatan 7, T-Kungsträdgården
Biljetter: 150kr /100kr studerande, pensionär. Köpta biljetter till 7 april gäller även för den nya konserten. För er som inte hade biljetter till den 7 april så har vi släppt ytterliggare biljetter till 30 april.
Om ni inte har möjlighet att gå på det nya datumet ber vi er att höra av er till Ticksters kundtjänst för att returnera era biljetter. Tel: 0771-47 70 70
support@tickster.com 

Köp här

Tillgänglighet:
Besökare med funktionshinder kan komma in via entré från Blasieholmstorg. Kontakta Stallets kassa, tel 0722 65 38 57. Handikapptoalett finns.

Farhangs ord till publiken med anledning av dådet i Stockholm 7 april 2017

18 december 2016

Sveriges Radio P2 spelade in den syriska stjärnan Lena Chamamyans bejublade konsert i Berwaldhallen 27 november. Lyssna tisdag 31 januari 2017 kl 19:03 på SR P2 Live!

Den palestinsk-danska slagverkaren Simona Abdallah medverkade också med ett solonummer.

Konserten ingick i FeminEast Festival och Kista Världsmusikfestival.

18 december 2016

Upplev den fantastiska dubbelkonserten med de Iranska sångerskorna Darya Dadvar och Mamak Khadem som gavs i Berwaldhallen 26 november – nu på Sveriges Radio P2 Live den 24 januari 2017! Konserten ingick i FeminEast Festival och Kista Världsmusikfestival.

18 december 2016

tar-pod_europa-original-2Mahdieh Mohamadkhani & Ensemble

Nu har den berömde iranske musikern och tonsättaren Hamid Motebassem från Dastan Ensemble skapat ett nytt fantastiskt verk: Tar & Pood. Här skildras kärlekshistorien mellan den persiske kung Khosro Parviz och den armeniska prinsessan Shirin. Texten är hämtad från 1200-talspoeten Nezami Ganjavis vackra dikt som får nytt liv med Hamid Motebassems fängslande musik. Vi förs rakt in i berättelsens hjärta av Mahdieh Mohammadkhani, en ung sångerska som har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren för sina förtrollande tolkningar av modern och traditionell persisk musik.

Mahdieh Mohamadkhani sång
Hamid Motebassem tar & setar
Behnam Masoumi slagverk
Bahar Modiri gheyjak
Arsalan Alizadeh barbat
Samira Golbaz setar

Konsertinfo

Datum & Tid: Torsdag 26 januari kl 19:00
Plats: Södra Teatern, Stora scenen, Mosebacke torg 1-3
Biljetter: 200 kr. Ungdomar under 26 år, asylsökande och pensionärer 125 kr.
Medtag giltig legitimation.
Köp biljett här eller biljettkassan tel 08-531 99 490

Tillgänglighet: Hörselslinga finns. Entré för rullstolsburna gäster till höger om Södra Teaterns huvudentré. Därifrån hiss till scenerna. För bokning av handikapplatser kontakta biljettkassan 08 – 531 99 490

Konserten ges även i Göteborgs konserthus söndag 29 januari kl 18:00, se vidare

Farhang i samarbete med Riksteatern

 

7 november 2016

kiosk-new

Kiosk – den iranska undergroundscenens vassa rockpionjärer

Rockbandet Kiosk spelar i Sverige igen! Inspirerade av Bob Dylan, Leonard Cohen, Dire Straits, Pink Floyd och romsk musiktradition har de en stor fanskara över hela världen. Bandet hyllas för sina smarta och satiriska texter som framhäver paradoxerna i det iranska samhället och dess politiska system. TV-kanalen BBC World har beskrivit Kiosks musik som ”sånger som talar till en generation”.

Kiosk grundades 2003 av sångaren Arash Sobhani och en grupp musiker i Teheran. De iranska myndigheterna fick snabbt upp ögonen för rockbandets olämpliga låttexter och såg till att sätta käppar i hjulen för bandets spelningar. Situationen blev ohållbar och två år senare flyttade bandet till USA. I exilen har Kiosk hunnit släppa nio album och de ger konserter världen över för att beröra och möta sin trogna publik. Förutom Arash Sobhani består rockbandet av Ali Kamali (bas), Ardalan Payvar (piano, klaviatur, dragspel), Leandro Joaquim (blåsinstrument) och Mohammad Talani (gitarr).

Konserten ingår i Riksteaterns Decemberfestival den 16-18 december. En internationell folkfest där världsartister sprider energi och glädje på Södra Teaterns scener i Stockholm och en kväll på Stora Teatern i Göteborg. Ljus, värme, dans och musik kommer under tre kvällar att mota bort decembermörkret innan ett nytt år tar vid.
Farhang är stolt över att få presentera en av festivalens konserter: Kiosk 17/12 2016.
Gruppen spelar också på Stora Teatern i Göteborg den 18/12.

Konsertinfo

Datum & tid: Lördag 17 dec kl 21:00 (dörrar öppnas kl 20:00)
Plats: Kägelbanan, Södra Teatern, Mosebacketerrassen
Biljetter: 250 kr inkl serviceavg
Köp biljett: Södra Teatern
Åldersgräns: 18 år (13 år i målsmans sällskap)

Tillgänglighet: Entré för rullstolsburna gäster ligger till höger om Södra Teaterns huvudentré. Därifrån finns det hiss till Kägelbanan. För bokning av handikapplatser kontakta biljettkassan, 08 – 531 99 490

16 september 2016

darya-dadvar_rodMissa inte årets upplaga av Kista Världsmusikfestival som har fokus på starka kvinnliga röster från Mellanöstern! Röster som inte får göra sig hörda i sina hemländer.

I samarbete med FeminEast Festival presenteras Darya Dadvar, en av Irans mest populära kvinnliga artister som kombinerar traditionell iransk musik med europeisk klassisk och Mamak Khadem som lägger ett nytt sound till de gamla persiska mästarnas poesi och musik, syriska Lena Chamamyan som med sin röst och musikalitet berört publiken i öst och väst, Simona Abdallah, rytmisk virtuos på darbuka och FeminEast Urban Music med ledande hiphop-artister. Dessutom kurdiska Vafayi Ensemble som nyarrangerar kurdiska folksånger och Sarang Seyfizadeh som har framträtt på internationella scener med både kurdiska och persiska sånger. Och svenska grupperna Parizad som låter persisk, bulgarisk och svensk folkmusik mötas och Svenskarna som skapat sin egen form av världsmusik.
Konsertscenerna är Kista kyrka, Berwaldhallen och Kägelbanan.

Barnprogrammen får ökat utrymme i årets festival och har finskt tema. Det blir tio föreställningar av Kalevalaskåpet med Teater Sláva för barnen i Kista och Rinkeby.
Vi involverar också de äldre i år med konserter på Kista servicehus.

Farhang i samarbete med Riksteatern, Sveriges Radio/Berwaldhallen och Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning.

Mer om Kista Världsmusikfestival

Facebook FeminEast