Mahbanoo 22/3 | Norouz 2019

Välkommen till årets stora festlighet: Norouz-firande på Vasateatern med Mahbanoo!

Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder “ny dag” och infaller på Vårdagjämningen. Det är den viktigaste icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också i Sverige. Norouz-newroz har firats i över 4000 år som en hyllning till naturen och jorden och kan likställas med Sveriges midsommarfirande.

Mahbanoo musikensemble skapades för cirka fyra år sedan av den stora mästaren av Majid Derakhshanvinno i Iran och skapade omedelbar succe. Gruppen består av högutbildade musiker från Teherans musikhögskola men de blev snabbt förbjudna att ge konserter i Iran på grund av en lag som förbjuder kvinnor att uppträda offentligt. Trots detta förbud fortsätter gruppen att försöka ge konserter utanför Iran för att upprätthålla det levande mötet med iranska kvinnliga musiker.

Mahbanoo spelar traditionell persisk musik och för sin Norouzturné planerar de rytmisk folkmusik på persiska och kurdiska i sin repertoar.

Köp biljetter

Konsertinfo

22 mars kl 19.30
Vasateatern, Stockholm
Åldersgräns 18 år
Längd: ca.90 min & 20-30 min paus

På scen

Majid Derakhshani: Tar, kapellmästare
Hannah Saeedi: Kanon
Nazanin Ghanizadeh: Kamancheh
Shiwa Ahmadi Sepehr: Tar
Sarah Reza Zadeh: Tar
Hasti Farahi: Tar
Nazanin Zahra Ranjpur: Daf
Sara Hamidi: Vokal
Shaho Andalibi: Ney

Köp biljetter

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eak2wWa-kUo[/youtube]