Eldfesten 19/3 2019

Vinterns största utomhusfestival – Eldfesten i Stockholm.
I år för första gången på Skansen. Fri entré kl 16.00-22.00.

Runt sprakande brasor, eldshower, musik och doftande persisk linsgryta har samlats varje år 15-25 000 stockholmare i Kungsträdgården för att fira vårens antågande. I år höjer vi ribban och flyttar vi stolt till Skansen.

Information om artister och programpunkter uppdateras löpande på Eldfesten.se.

Eldfesten som firats bland många olika folkslag under nästan 4000 år är inte en religiös högtid utan påminner snarare om Sveriges traditionella Valborgsfirande. På persiska heter högtiden Chaharshanbeh Soori och firas alltid den sista tisdagen före det Iranska nyåret, Nouroz, som i sin tur infaller på vårdagjämningen. Med flammande eldar firas naturens förändringar – att vinter blir vår – solen och ljusets uppvaknande.

Syftet med Eldfesten i Stockholm är att skapa en årligen återkommande mötesplats mitt i city där alla, oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning känner sig lika välkomna att fira det vi alla så länge väntat på: vårens ljus och solens värmande strålar. Eldfesten i Stockholm är en fest för mångfald och integration. En högtid som inte bara firas i de invandrartäta förorterna utan istället blivit en tradition för hela Stockholm – ja faktiskt hela Sverige tack vare SVTs livesändningar.

Farhang har varit en stolt medproducent av arrangemanget i samarbete med Riksteatern som är exekutive producent och med stöd från Stockholms Stad. Arrangemanget stöds även av Eldfestkommittén där en rad olika föreningar och organisationer ingår.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dkCxsgVj0EE[/youtube]