Balvashan Ensemble i samarbete med Yarsan Förbundet

Vårens första konsert genomförs i samarbete med Yarsan Förbundet. Från Iran gästas vi av Balvashan Ensemble som genomför en europeisk turné där Yarsan Förbundet i samarbete med Farhang bjuder in till en kväll av stämningsfull musik hämtad från den rika sufiska traditionen. Balvashan Ensemble framför sin musik i två akter med persisk och kurdisk folkmusik framförd på respektive språk.

Ensemblen grundades 1998 av Keyvan Kianian. Namnet ”Balvashan” betyder “öppna armar” och refererar till den inställning Dervisherna har när de dansar sina rituella danser i sökandet efter harmoni, fred och balans. Det är också en skala, en variation på Maqam. Ensemblen består av sex framstående musiker ledda av kapellmästaren Keyvan Kianian som förutom att komponera musiken även spelar instrumenten Tanbour och det egenproducerade stränginstrumentet ”Do daste”.

Sångaren Shahram Aberoumand är en lärjunge till Mohammed Reza Shajarian och Parviz Meshkatian, två av de största namnen inom den iranska musiken och sjunger både på persiska och kurdiska. Slagverkarken Isar Yavar spelar Daf, Tombak och Tabla, undervisar musik i Tehran och har även gjort musiken till ett flertal filmer.

Kimia Kianian är en lovande ung kvinnlig musiker som förutom att spela stråkinstrumentet Kamanche även är sångare i ensemblen. Nasim Mousavi är ensemblens andra kvinnliga musiker. Hon har studerat under Keyvan Kianian och Isar Yavar och spelar sedan 2010 slagverk i Balvashan ensemble. Behnam Kolahbakhsh spelar under denna konsert Oud och Tanbur, två klassiska stränginstrument inom den iranska folkmusiken.

Plats: Kista Träff
Datum: söndagen den 4:e mars klockan 18.30
Biljetter: 130 kronor, köpes på plats.