Afghan trio (Huddinge)

En hyllning till alla afghanska röster som kämpar för att göra sig hörda i ett land som förbjuder alla kulturella uttryck, inte minste kvinnornas. Denna trio bestående av oerhört skickliga musiker inom slagverk, rabab, harmonium och sång har alla sin bakgrund i den traditionella afghanska musiken. Välkomna till en stämningsfull konsertkväll med låtar som hyllar kärleken i alla dess former och som framför allt är en kärleksförklaring till musikernas hemland Afghanistan.

På scen:
-Edris Sejadi Sång & Harmonium
-Wali Heidar. Rabab (Afghanskt traditionellt stränginstrument)
-Yahya Ahmadzai. Slagverk/ Tabla & Dholak

Edris Sejadi är en framgångsrik sångare född i Kabul provinsen i Afghanistan. När det förtryckande Talibanstyret förmörkade Afghanistans himmel slog han sig ned tillsammans med föräldrarna i Pakistan där ha fortsatte sina studier samtidigt som han lärde sig musik vid Urfaan Music Education Center. Edris spenderade fyra extra år för att lära sig spela trummor och blev en av de skickligaste slagverkarna i  Afghanistan.
Ödet förde Edris och hans familj till Sverige där Edris studerade matematik och svenska samtidigt som hans kärlek och intresse för musiken bidrog till att han ytterligare fulländade sin trumkonst. Edris ackompanjerade populära Afghanska sångare på konserter och evenemang. Han lärde sig även sjunga av den legendariska artisten Ghulam Shabir Khan.

Edris deltog i Afghan Super Star Contest i Tyskland vilket visade sig vara en utmärkt erfarenhet. Hans första officiella video framträdande 2010 hade namnet “Khorshid e Ishqem och togs varm emot av både fans kritiker i Europa och Centralasien. Hans första album släpptes 2012 och Edris spås en framgångsrik framtid i musikbranchen.

Edris sänder sina lyckönskningar till sina landsmän i Afghanistan och ber för fred i sitt hemland. Även om hans resor ofta tar honom från Afghanistan, finns hans hjärta alltid i sitt land och med det afghanska folket.

Wali Heidar, är född i en musikerfamilj i Jalalabad, Afghanistan, där Rubab varit det viktigaste instrumentet. Från den dagen Wali fick  en Rubab har han  velat sprida musiken i sitt land och runt om i världen. Förutsättningarna för att utöva musik är både svåra och farliga i Afghanistan vilket gjort att Wali fått kämpa hårt för att kunna leva sin dröm. Han har med envishet och passion tagit sig från land till land och lyckats sprida sin musik och kultur i många länder och till många människor alltifrån Norges kung  till ungdomar med egna musikdrömmar vilka han fått lära ut musik till och inspirera. Walis resa genom världens många länder har resulterat i egen fusion av både öst och väst vilket märks i hans musik.

“När du hör mig spela kommer du främst få njuta av Afghansk folkmusik. Rubab betyder mat för själen och det är just vad musiken betyder för mig. ”

Yahya Ahmadzai är född i Polekhumri, Afghanistan och kom till Sverige år 2001. Här träffade han Edris Sejadi som har tränade tabla för under 7 år.
Yahya har inspirerats av den världskända afghanska Dholakspelaren Tela Muhama och han har samarbetat och spelat ihop med olika afghanska, persiska och tajikiska musiker runt hela världen olika typer och stilar av musik alltifrån klassisk musik till folkmusik och mer traditionell musik.
Bland annat har han spelat i ett projekt tillsammans med Rostam Mirlashari.
Yahyas passion har alltid har varit musiken, och för ungefär 5 år sen påbörjade han en akademisk musikutbildning med den världskända Salar Nader med tabla som huvudinstrument.

Plats: Tonsalen (Teater Sláva), Kyrkogårdsvägen 2, 141 62 Huddinge
Datum & Tid: Lördag den 20 nov kl. 19:00
Biljetter: 120 kr ordinarie, 80 kr studerande och pensionärer

KÖP BILJETTER HÄR  Tickster

Konserten arrangeras i samarbete med Teater Sláva

 

 

Se hela programmet på Kista Världsmusikfestival