Folk- och sufisångaren Akhtar Chanal Zahri med musiker

I workshops- och konsertserien Möte med proffsen presenterar vi intressanta traditionsbärare från när och fjärran lite mer på djupet. Med serien vill vi inspirera och beröra och kasta ljus på musik- eller danstraditioner som sällan får höras utanför de områden de härstammar ifrån.

På ingång i september är folksångaren Akhtar Chanal Zahri från den baluchiska provinsen i Pakistan tillsammans med två musiker. Chanal Zaris djupa förankring i den sufiska traditionen tillsammans med den karismatiska sången har gjort honom till en erkänd sångare inom sin genre i Pakistan, Iran, Indien och Afghanistan och gjort honom efterfrågad både i Europa och USA.

Chanal Zahir och två skickliga musiker på benju och slagverk kommer ena dagen att göra en workshop där de visar sång- och instrumentalteknik och bland annat belyser sufimusikens plats i den baluchiska musiken. Under workshopen, som främst vänder sig till musiker tillhandahåller vi tolk. Konserten påföljande dag är öppen för alla.

Chanal Zahri uppmärksammades redan på 1970-talet. För en yngre och bredare publik blev han känd genom sin medverkan i TV-produktionen Coke Studio i pakistansk TV. 1998 tilldelades han utmärkelsen The Pride of Performance av den pakistanska regeringen. Sedan 2010 har hans musik fått stor spridning via You Tube med över 10 miljoner visningar.

Chanal Zahri beskriver musik som bränsle för själen. Hans distinkta röst bär med sig historier från barndomens brännheta fält i Baluchistan, där unga herdar växte upp till tonerna av lokala folksånger. ”Där jag kommer ifrån är musik en del av oss ända från början. Sångerna jag nynnade på som ung medan jag vaktade mina får ligger för alltid inbäddade i mitt minne.”

* Balucher är ett minoritetsfolk i regionen Baluchistan som sträcker sig i Pakistan, Iran och Afghanistan. Den baluchiska musiken och kulturen lever ofta under hårda omständigheter på grund av den politiska situationen i regionen.

Konsertinfo

Datum och plats inom kort


Publicerat: 28 juni 2018